color_stroke_top

Induflex A/S    

Hagensvej 25    

9530 Støvring


Tlf: +45 98 37 19 88    

E-mail: induflex@induflex.dk

Limning af plast 

Limning af plast 

Limning af plast et meget bredt område der ikke kan beskrives med ord som "nemt", "svært" eller "anbefalelsesværdigt". 


Det store antal af forskellige plastmaterialer reagerer ofte vidt forskelligt ved limning og selve konstruktionen af emnet er altafgørende for et godt resultatet. Succesfuld limning forudsætter oftest utransparente materialer, der nemt binder til limen - og store limflader.


Generelt, fortrækker vi plastemner der ikke skal limes, fordi det ofte tager lang tid og er ganske vanskeligt at opnå et ensartet og godt resultat.

 
I stedet for en limning anbefaler vi ofte at ændre konstruktionen og vi er selvfølgelig behjælpelige med at konvertere en given konstruktion til at kunne produceres uden limning. I stedet bruger vi de mange andre processer i vores værksteder.


Limning af akryl 

Akryl kan limes således, at samlingen bliver næsten lige så stærk selve akrylen. Det kræver imidlertid en grundig forberedelse. Akryloverfladerne skal omhyggeligt forberedes med afspænding, affedtning og rengøring før limen påføres. Herefter skal overflader holdes tæt sammen mens limen hærder.

 
Mange af de opgaver, som vi udfører i akryl kan fra et økonomisk perspektiv ikke bære de mange timer, der skal lægges i et rigtig godt resultat. Derfor vælges ofte en løsning hvor materialet afspændes og limes uden nogen egentlig rengøring. Resultatet er ikke helt så pålideligt, men ofte tilstrækkeligt til formålet. 


Farvet acryl giver et bedre resultat end klar akryl, udelukkende fordi man ikke kan se selve limfladerne. Limning af klar akryl er vanskelig, fordi de ofte synlige luftbobler skæmmer det færdige resultat.


Limning af teknisk plast 

Limning af teknisk plast hænger som regel sammen med plasttypens resistens overfor kemikalier - jo højere resistens, desto vanskeligere at lime.


De to meget anvendte materialer PEHD og POM er begge kemikalieresistente og vanskelige at lime. Der er da heller ikke en tradition for at lime teknisk plast og får også kun ganske få forespørgelser herom.


Limning mod andre materialer 

I de fleste konstruktioner limes plast sammen med plast af samme type, men der kan forkomme tilfælde hvor materialerne er forskellige; to forskellige plasttyper eller plast mod metal. 


Limning af forskellige plasttyper er mulig, hvis de to plasttyper materialemæssigt ligger tæt på hinanden. Nogle plasttyper kan slet ikke limes sammen. 


Limning af plast mod metal er ligeledes problematisk, men ikke umuligt. Man skal være opmærksom på at varmeudvidelsen er meget forskellig. F.eks. er udvidelseskoefficienten for akryl 5 gange højere end stål.


Limning med UV-lim 

Visse limtyper er udviklet til at hærde, når de udsættes for UV-lys. UV-lim går ikke i forbindelse med plasten, men binder dem kun sammen. Derved er UV-limning ikke helt så stærk som en kemisk limning. Desuden kan det kun anvendes når det ene materiale er UV-transparent, som eksempelvis klar akryl.


Alternativ til limning 

Konklusionen er, at det ofte kan ofte betale sig at overveje andre samlingsmetoder end limning. 


Varme- og koldbukning.
Med lidt fantasi kan mange limningsopgaver løses ved at at bukke materialet. Det er dog værd at nævne at ikke alle plastmaterialer kan dog bukkes.


Dobbeltklæber
Dobbeltklæber er en økonomisk løsning, der kan bruges når vægten af emnet er relativ lille i forhold til klæbefladen. Det benyttes i stor omfang til logoskilte og bogstaver.


Låse-systemer
Ved låse-systemer låses plastplader sammen uden eller kombineret med lim. Metoden er blevet populær til salgsdisplay ved brug af slagfast akryl. Almindelig akryl er for sprød og knækker hvis det bruges på denne måde.


For yderligere information kontakt os på induflex@induflex.dk

 


Limning_3Induflex A/S    

Hagensvej 25    

9530 Støvring


Tlf: +45 98371988    

induflex@induflex.dk

Our company is credit worthy according to Bisnode's credit assessment system that is based on a number of decision rules. This credit rating is updated on a daily basis, and always shows the current rating and date.
Elite_Maerkat_200
YOU THINK IT, WE SHAPE IT
hollow-cut-facebook
hollow-cut-instagram
hollow-cut-youtube
hollow-cut-linkedin